Over ons

Steunpunt Zelfhulp maakt zelfhulp in Friesland zichtbaar. Stel, je kent geen of weinig mensen die met dezelfde situatie te maken hebben (gehad). Steunpunt Zelfhulp kan jou in contact brengen met één van deze groepen. Ook biedt Steunpunt Zelfhulp praktische ondersteuning aan zelfhulpgroepen. Denk aan het vergroten van naamsbekendheid, het regelen van een ruimte of het opzetten van een nieuwe groep. Jaarlijks worden er twee contactavonden georganiseerd waar vertegenwoordigers van zelfhulpgroepen hun ervaringen kunnen delen.

Meerdere keren per jaar verzorgt Steunpunt Zelfhulp samen met verschillende zelfhulpgroepen gastcolleges op de Noordelijk Hogeschool Leeuwarden en Stenden Hogeschool om toekomstig professionals te informeren over de mogelijkheden van zelfhulp.

Steunpunt Zelfhulp is een afdeling van AanZet. AanZet is een vrijwilligersorganisatie waar mensen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid door het doen van vrijwilligerswerk, werken aan herstel en het innemen van hun plaats in de samenleving. AanZet heeft verschillende afdelingen: Maatjesproject, PC Probaat (en ICT beheer), Steunpunt Zelfhulp, Sociaal Café de Kronkel, Trainingen en Secretariaat/Catering/Schoonmaak.

Naast vrijwilligerswerk kun je voor een klein bedrag een tweedehands computer kopen bij PC Probaat. Zij verrichten ook computerreparaties en helpen bij computer problemen. Ook kun je maatje worden van iemand die behoefte heeft aan sociaal contact. Een bezoek aan een sociaal café in Balk, Lemmer, Leeuwarden, Sint Nicolaasga of Sneek behoort ook tot de mogelijkheden.

Bij AanZet krijgen mensen de kans om mee te doen. Het belangrijkste uitgangspunt van AanZet is het bieden van een veilige werkomgeving en uitgaan van mogelijkheden en kwaliteiten. Kijk voor meer informatie op www.st-aanzet.nl of bel naar 058 – 284 90 20.

Wie zijn wij?

Het team van Steunpunt Zelfhulp bestaat uit vrijwilligers, een stagiaire en een beroepskracht. De volgende mensen zijn op dit moment werkzaam op Steunpunt Zelfhulp:

Geesien Radelaar

Geesien Radelaar

Vrijwilliger

Mijn naam is Geesien Radelaar ben 38 jaar en woon in Leeuwarden. Sinds 25 juli 2017 werkzaam bij AanZet op Steunpunt Zelfhulp. In 2016 heb ik een half jaar met veel plezier gewerkt op het secretariaat van PC Probaat (ook onderdeel van Aanzet). Ik heb de MBO opleiding tot secretaresse voor management en organisatie afgerond. Na mijn studie heb ik gewerkt als telefoniste/receptioniste en administratief medewerkster bij verschillende grote bedrijven in Leeuwarden en heb hier veel ervaring kunnen opdoen. In het vrijwilligerswerk bij Steunpunt Zelfhulp heb ik mijn plekje gevonden. Fijne collega’s en dankbaar werk.

Jorien van der Velde

Jorien van der Velde

Stagiaire

Mijn naam is Jorien van der Velde, ik studeer maatschappelijk werk en dienstverlening en ben 3e jaars stagiaire bij Steunpunt Zelfhulp bij Stichting AanZet. Hier heb ik de rol van coach in opleiding en ben ik aanwezig ter ondersteuning van de vrijwilligers. Ik zal 10 maanden meedraaien en alles leren over het reilen en zeilen binnen de afdeling.

Stefan de Wilde

Stefan de Wilde

Vrijwilliger

Mijn naam is Stefan de Wilde en ik ben sinds eind 2016 vrijwilliger bij AanZet. In 2015 heb ik de opleiding HBO Bedrijfseconomie afgerond. Ik heb daarna gezocht naar vrijwilligerswerk en uiteindelijk ben ik bij AanZet terechtgekomen. Mijn doel is om een betaalde baan te vinden en daarom ben ik eerst hier om ervaring op te doen. Ik heb hier al de nodige ervaring opgedaan tijdens het vergaderen en ook heb ik al een aantal keer contact gehad via de telefoon. Verder plaats ik berichten op deze website.

Janny Boertien

Janny Boertien

Vrijwilliger

Ik ben Janny Boertien en woon in Leeuwarden. Ik werk sinds maart 2015 bij het Steunpunt Zelfhulp. Ik leg contact met zelfhulpgroepen en doe wat daar bij hoort, zoals het plaatsen van nieuwsberichten en activiteiten van groepen op onze website en ik werk mee aan het organiseren van contactavonden. Ook werk ik mee aan gastcolleges bij Stenden Hogeschool door daar mijn ervaringsverhaal te vertellen over hoe het voor mij is om aan lotgenotengroepen deel te nemen. Ik vind het werk hier leuk en doe het met veel plezier.

Foto gemaakt door Niels Smedinga

Jacob van Dijk

Jacob van Dijk

Vrijwilliger

Mijn naam is Jacob van Dijk en ik ben sinds 2012 als vrijwilliger werkzaam bij AanZet. Na jaren een betaalde baan in de zorg gehad te hebben ben ik overgegaan naar vrijwilligerswerk bij stichting AanZet. Ik ben hier bij het project “Cliëntenplatform” begonnen dat in 2014 overging in het Steunpunt Zelfhulp. De werkzaamheden zijn velerlei. Van het onderhouden van contact met zelfhulpgroepen tot het verzorgen van gastcolleges bij de hogescholen in Leeuwarden. Boeiend en dankbaar werk.

Foto gemaakt door Niels Smedinga

Steunpunten in Nederland

In Nederland vind je naast het Steunpunt in Friesland diverse steunpunten voor zelfhulp. De steunpunten wisselen onderling kennis en ervaringen uit, om zo van elkaar te leren. In Nederland vind je de volgende steunpunten voor zelfhulp: