Friezen met een smalle beurs kunnen voortaan samen op een voordelige manier uitstapjes maken. Zaterdag is daarvoor de Groengrijsbus in gebruik genomen.

,,Morgen zal ik wel de hele dag in bed liggen, ik heb heel veel slijtage”, zegt Akke Seepma, net nadat ze op de Dokkade in Harlingen uit de Groengrijsbus is gestapt. De Leeuwardense duwt een rollator voort. ,,Met het lichaam wordt het steeds erger, maar je moet jezelf er gewoon toe zetten af en toe leuke dingen te doen. Dit is zo gezellig, zo’n gezamenlijk uitstapje met de bus.”

Chocolademelk en glühwein drinken in het Entrepotdok in Harlingen en een wandelingetje door het centrum. Dat is het eerste uitje dat de Groengrijsbus verzorgt voor Friezen met een smalle beurs. Voor de bus wordt nog een standplaats gezocht, voorlopig staat het voertuig bij MindUp in Leeuwarden of Heerenveen. GGZ Friesland is de eerste twee jaar hoofdsponsor van de bus, vertelt ouderenpsychiater David Paul Meesters. ,,Maar iedereen mag de bus gebruiken, dat kan tegen voordelig tarief omdat de stichting werkt met vrijwilligers.”

In Harlingen arriveert tegelijkertijd een Groengrijsbus uit Amsterdam. Gevuld met zogenaamde Stadspassers, mensen die leven op bijstandsniveau. Eric Junge startte dit project acht jaar geleden in Amsterdam. Inmiddels rijden er acht van deze bussen, in Amsterdam, Amersfoort, de Achterhoek en sinds zaterdag ook in Friesland.

Voor 5 euro kunnen Amsterdammers dankzij sponsoring van een supermarkt picknicken op Texel, of zoals nu een tripje naar Harlingen maken, met hapje en drankje. ,,Voor mij is het de eerste keer dat ik in Friesland ben, voor een Amsterdammer is het hier wel héél erg rustig”, lacht Carmen Bouguenon. Zij smeert kerstbrood voor alle deelnemers. ,,Zo’n busreis is gewoon gezellig.”

‘Wij zijn met dak- en thuislozen een week naar Lourdes geweest’

Junge en Meesters benadrukken dat zorgorganisaties en maatschappelijke instellingen de bus kunnen gebruiken, maar ook een zangkoor, voetbalvereniging of seniorenclub. Een week op pad behoort evengoed tot de mogelijkheden. ,,Wij zijn met dak- en thuislozen naar Lourdes geweest”, stipt Junge aan.

,,Voor ons als ggz is het van belang dat onze cliënten niet alleen met groep met elkaar op pad zijn”, vult ouderenpsychiater Meeters aan. ,,Dat ze onderweg mensen zonder binding met de ggz ontmoeten, dat ze meer zijn dan hun aandoening. Dit soort activiteiten zijn de laatste jaren bij de ggz wegbezuinigd en proberen we weer wat terug te brengen.”

De eerste groep Friezen die gebruik maakt van de Groengrijsbus zijn leden van Sameland, een stichting voor mensen die uit de ggz komen en weinig te besteden hebben. Het doel is samen naar Ameland te gaan. In de twaalf jaar dat de stichting bestaat is dat pas drie keer gelukt. ,,Dat is elke keer de uitdaging, je wilt de mensen niet op kosten jagen”, vertellen voorzitter Simon Kuiper en secretaris Janny Boertien.

,,Ik ben alleen. Voor mij is het heel erg belangrijk om samen dingen te doen”, vervolgt Boertien enthousiast over de Groengrijsbus. In de Friese bus, die ook in Amsterdam vertrokken is, vond meteen al integratie plaats. ,,Hartstikke gezellig”, vindt Akke Seepma. Willem Overwijk, gepensioneerd trucker uit Oudehorne, beleeft zijn vuurdoop als vrijwillig buschauffeur. ,,Ik heb tijd over, wat is er dan mooier dan één, twee keer in de week met zo’n groep mensen op stap te gaan.”

De dagrecreanten zouden eigenlijk de kerstmarkt bezoeken in Harlingen, maar die is vanwege de te verwachten harde wind afgeblazen. Daarop rijden de bussen na het intermezzo in het Entrepotdok nog even door naar Boksum, waar wel een kleine kerstmarkt is. ,,Dat is toch het mooiste”, vindt Boertien. ,,Een beetje sneupen.”

Jan, de Groengrijsbus

Elke Groengrijsbus heeft een naam. De Friese bus is omgedoopt tot Jan. Het voertuig is vernoemd naar de zwager van Eric Junge, Jan Mars uit Harlingen, die eerder dit jaar aan de ziekte ALS is overleden. ,,Jan en zijn vrouw Denise, mijn zus, hebben zich altijd erg voor dit initiatief ingezet. Denise coördineert de bussen in Amsterdam en Jan wilde de Amsterdam-Friesland express opzetten. Dat is er zo toch een beetje van gekomen. We zoeken nog een coördinator voor de Friese bus.”