Ineke vertelt over de angst, dwang en fobie stichting (ADF) Via de ADF-Stichting zit ik in de lotgenotengroep in Leeuwarden voor mensen met angst, dwang en/of een fobie. Ik vind het fijn om mijn verhaal kwijt te kunnen.

Ik heb zelf last van een gegeneraliseerde angststoornis. Dit wil zeggen dat ik overal de controle over wil hebben om mij zeker te voelen. Ik ga veel dingen uit de weg om niet geconfronteerd te worden met angst. Door controles uit te voeren denk ik dat ik me veilig voel. Het begon met een eetstoornis toen ik 10 jaar was. Ook kreeg ik last van controledwang op het gebied van gas licht e.d. Daarna kreeg ik hypochondrie (ziektevrees). Het werd steeds erger omdat ik het leven steeds moeilijker vond . Nu ik 51 ben, ben ik op de goede weg. Ik maak van mezelf geen slachtoffer en ik ben niet vreemd want bij lotgenoten ben ik niet de enige. Ieder heeft weer een iets andere stoornis maar in grote lijnen komt het allemaal op het zelfde neer en dat is ANGST !

Iemand die dit niet heeft, heeft geen idee wat het betekent om een angststoornis te hebben.
Bij de lotgenotengroep is het heel belangrijk voor de acceptatie om je verhaal kwijt te kunnen. Je krijgt tips mee en een duwtje in de rug om verder te gaan in je eenzame bestaan van jezelf, omdat niemand het ziet aan de buitenkant. Daarom is het goed om er meer bekendheid aan te geven, want wij zijn geen aanstellers en dat wordt vaak door de buitenwereld wel zo gezien en dat is jammer. We willen het graag goed doen en zijn vaak te veel aan het vechten waardoor er geen energie meer is om te genieten. En dat is waar het in het leven omgaat. Gelukkig zijn.