Over ons

Steunpunt Zelfhulp maakt zelfhulp in Friesland zichtbaar. Stel, je kent geen of weinig mensen die met dezelfde situatie te maken hebben (gehad). Steunpunt Zelfhulp kan jou in contact brengen met één van deze groepen. Ook biedt Steunpunt Zelfhulp praktische ondersteuning aan zelfhulpgroepen. Denk aan het vergroten van naamsbekendheid, het regelen van een ruimte of het opzetten van een nieuwe groep. Jaarlijks worden er twee contactavonden georganiseerd waar vertegenwoordigers van zelfhulpgroepen hun ervaringen kunnen delen.

Meerdere keren per jaar verzorgt Steunpunt Zelfhulp samen met verschillende zelfhulpgroepen gastcolleges op de Noordelijk Hogeschool Leeuwarden en Stenden Hogeschool om toekomstig professionals te informeren over de mogelijkheden van zelfhulp.

Steunpunt Zelfhulp is een afdeling van AanZet. AanZet is een vrijwilligersorganisatie waar mensen met een psychische en/of sociale kwetsbaarheid door het doen van vrijwilligerswerk, werken aan herstel en het innemen van hun plaats in de samenleving. AanZet heeft verschillende afdelingen: Maatjesproject, PC Probaat (en ICT beheer), Steunpunt Zelfhulp, Sociaal Café de Kronkel, Trainingen en Secretariaat/Catering/Schoonmaak.

Naast vrijwilligerswerk kun je voor een klein bedrag een tweedehands computer kopen bij PC Probaat. Zij verrichten ook computerreparaties en helpen bij computer problemen. Ook kun je maatje worden van iemand die behoefte heeft aan sociaal contact. Een bezoek aan een sociaal café in Balk, Lemmer, Leeuwarden, Sint Nicolaasga of Sneek behoort ook tot de mogelijkheden.

Bij AanZet krijgen mensen de kans om mee te doen. Het belangrijkste uitgangspunt van AanZet is het bieden van een veilige werkomgeving en uitgaan van mogelijkheden en kwaliteiten. Kijk voor meer informatie op www.st-aanzet.nl of bel naar 058 – 284 90 20.

Wie zijn wij?

Het team van Steunpunt Zelfhulp bestaat uit vrijwilligers, een stagiaire en een beroepskracht. De volgende mensen zijn op dit moment werkzaam op Steunpunt Zelfhulp:

Anneke Spoelstra

Anneke Spoelstra

Vrijwilliger

Mijn naam is Anneke Spoelstra, 22 jaar en woon in Leeuwarden. Sinds januari 2017 ben ik vrijwilliger bij AanZet. Ik heb in 2014 de MBO opleiding administratief secretarieel medewerker afgerond. Door het vastlopen van mijn vervolgstudie vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk in de administratieve richting. Dit heb ik gevonden bij AanZet. Mijn doel is volgend jaar weer een studie op te pakken en door mijn vrijwilligerswerk mijn belastbaarheid te vergroten en aan mezelf te werken. Mijn werkzaamheden zijn vooral administratief ondersteunende taken.

Stefan de Wilde

Stefan de Wilde

Vrijwilliger

Mijn naam is Stefan de Wilde en ik ben sinds eind 2016 vrijwilliger bij AanZet. In 2015 heb ik de opleiding HBO Bedrijfseconomie afgerond. Ik heb daarna gezocht naar vrijwilligerswerk en uiteindelijk ben ik bij AanZet terechtgekomen. Mijn doel is om een betaalde baan te vinden en daarom ben ik eerst hier om ervaring op te doen. Ik heb hier al de nodige ervaring opgedaan tijdens het vergaderen en ook heb ik al een aantal keer contact gehad via de telefoon. Verder plaats ik berichten op deze website.

Siemke Strikwerda

Siemke Strikwerda

Stagaire

Hallo allemaal, mijn naam is Siemke Strikwerda. Ik ben 3e jaars Maatschappelijk Werk en Dienstverlening student aan de Noordelijke Hogeschool. In september 2016 ben ik gestart met mijn stage bij Stichting AanZet. Voor mij erg leerzaam. Ik leer veel van de mensen en over mezelf. Een waardevolle ervaring.

Janny Boertien

Janny Boertien

Vrijwilliger

Ik ben Janny Boertien, 56 jaar en woon in Leeuwarden. Ik werk sinds maart 2015 bij het Steunpunt Zelfhulp. Ik leg contact met zelfhulpgroepen en doe wat daar bij hoort, zoals het plaatsen van nieuwsberichten en activiteiten van groepen op onze website en ik werk mee aan het organiseren van contactavonden. Ook werk ik mee aan gastcolleges bij Stenden Hogeschool door daar mijn ervaringsverhaal te vertellen over hoe het voor mij is om aan lotgenotengroepen deel te nemen. Ik vind het werk hier leuk en doe het met veel plezier.

Foto gemaakt door Niels Smedinga

Jacob van Dijk

Jacob van Dijk

Vrijwilliger

Mijn naam is Jacob van Dijk en ik ben sinds 2012 als vrijwilliger werkzaam bij AanZet. Na jaren een betaalde baan in de zorg gehad te hebben ben ik overgegaan naar vrijwilligerswerk bij stichting AanZet. Ik ben hier bij het project “Cliëntenplatform” begonnen dat in 2014 overging in het Steunpunt Zelfhulp. De werkzaamheden zijn velerlei. Van het onderhouden van contact met zelfhulpgroepen tot het verzorgen van gastcolleges bij de hogescholen in Leeuwarden. Boeiend en dankbaar werk.

Foto gemaakt door Niels Smedinga

Susanne Hoekstra

Susanne Hoekstra

Stagiaire

Als stagiaire Maatschappelijke Zorg werk ik net als de vrijwilligers mee aan alle activiteiten om de zichtbaarheid van zelfhulpgroepen te vergroten. Daarnaast ben ik er als iemand wat ondersteuning nodig heeft in taken die nog niet helemaal lukken of als iemand in een gesprek wat wil afstemmen.

Foto gemaakt door Niels Smedinga

Marije Klaver

Marije Klaver

Coach

Enthousiast, betrokken en een spin in het web, dat ben ik. Sinds juli 2010 ben ik als coach werkzaam bij AanZet. Naast bij Steunpunt Zelfhulp ben ik ook coach bij Sociaal Café de Kronkel Leeuwarden. Als coach ben ik op de achtergrond aanwezig en spring ik bij als het nodig is. Met een lach samen tot ontwikkeling komen vind ik erg belangrijk.

Foto gemaakt door Niels Smedinga

Steunpunten in Nederland

In Nederland vind je naast het Steunpunt in Friesland diverse steunpunten voor zelfhulp. De steunpunten wisselen onderling kennis en ervaringen uit, om zo van elkaar te leren. In Nederland vind je de volgende steunpunten voor zelfhulp: